Gebitsproblemen bij honden en katten

Aan het gebit van honden en katten wordt vaak weinig aandacht besteed. Het wordt te vaak onderschat, terwijl gebitsproblemen bij honden en katten echter vaker voorkomt dan u denkt. Net als wij, gebruiken ook honden en katten hun gebit veelvuldig. Een goede verzorging is daarom net zo noodzakelijk als bij uw eigen gebit. Anders liggen risico’s als tandplak en tandsteen al snel op de loer. Dat is pijnlijk, ook voor uw huisdier. We vertellen u daarom alles wat nodig is om het gebit van uw hond of kat elke dag goed te verzorgen.

Ontstaan gebitsproblemen

Honden en katten hebben een carnivorengebit, een gebit van een vleeseter. Dit gebit kenmerkt zich door hoektanden waarmee zij een prooi kunnen vangen, snijtanden waarmee zij deze kunnen verscheuren en kiezen waarmee zij deze vermalen. Net als bij de mensen worden pups en kitten geboren zonder tanden. Na twee weken komen de eerste tandjes door en na circa drie maanden begint het wisselen. De melktanden maken plaats voor volwassen tanden en er komen enkele kiezen bij, die voorheen in het melkgebit niet aanwezig waren.Het gebit van honden en katten is scharend. De onderste hoektand valt voor de bovenste hoektand. Is dit niet het geval, dan heeft het huisdier een over- of onderbeet. Net zoals bij de mens het geval is, kan dit ook bij honden en katten voor gebitsproblemen zorgen. Ook bij het fokken van huisdieren, waarbij verschillende rassen zorgen voor verschillende schedelvormen, kan een scheefstand van het gebit ontstaan, met gebitsproblemen tot gevolg.

Tandplak is de boosdoener

Een recht gebit veroorzaakt de minste problemen. Een gezond gebit heeft mooie witte tanden en roze tandvlees dat goed doorbloed is. Bij een over- of onderbeet kunnen sneller problemen aan het gebit optreden. Een veelvoorkomend probleem is, net als bij de mens, tandplak. Deze gelige zachte aanslag bestaat voornamelijk uit bacteriën en nestelt zich langs het tandvlees en op de tand zelf. Dit geeft een geïrriteerd gevoel. Een slechte gebitsreiniging heeft vervolgens nare gevolgen, zoals tandsteen. De tandplak verkalkt en zorgt voor een bruine aanslag. Dit is pijnlijk en tevens niet weg te poetsen. Daarnaast kan tandplak gaatjes, tandvleesontsteking, ontsteking van wangslijmvlies en zelfs tumoren veroorzaken. Ook kunnen honden en katten de bacteriën in de mond inslikken. Dit kan dan weer elders in het lichaam problemen veroorzaken. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen.

Een goede verzorging is essentieel

Ja, ook honden en katten hebben baat bij tandenpoetsen. Door het gebit van uw huisdier te poetsen, komt u gericht op plekken die een risico kunnen vormen voor gebitsproblemen. Moeilijke plekjes waar uw huisdier zelf lastig bijkomt, kunt u verzorgen met tandenpoetsen. Voor een totale gebitsverzorging adviseren wij om de tanden van uw hond minimaal 2 tot 3 keer per week met tandpasta te poetsen met een tandenborstel of vingerborstel. Deze video legt u in vijf eenvoudige stappen uit hoe u uw huisdier hier het beste aan kunt laten wennen. Geef uw hond daarnaast elke dag een Dentastick en de huisdieren regelmatig een kauwbot of kauwspeeltje. Ze vinden dit heerlijk en door hierop te kauwen worden etensresten tussen het gebit verwijderd.

Wij helpen uw huisdier

Teurlings de Mulder heeft alles voor uw hond en kat, waaronder lekkernijen en snacks. Het is natuurlijk belangrijk om uw huisvriend lekker te verwennen, maar vergeet niet het gebit regelmatig te verzorgen. Daarom profiteert u deze maand van korting op gebitsproducten. Zo kunt u hoge kosten voor onder andere het verwijderen van tandsteen bij de dierenarts voorkomen en kan uw hond of kat genieten van een gebit dat in topconditie is. Heeft u vragen omtrent de gebitsreiniging? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u hier graag mee verder.